Előadók

Előadóink névsorát folyamatosan frissítjük, ezért javasoljuk, térjen vissza máskor is oldalunkra!

Áskell Heiðar Ásgeirsson fotója

Áskell Heiðar Ásgeirsson

1238 - The battle of Iceland, Sauðárkrókur

Áskell Heiðar projektmenedzserként dolgozik az 1238: Az izlandi csata múzeumnál, mely AR és VR technológiát alkalmaz, hogy az izlandi vikingek utolsó csatájának történetét megelevenítse. Áskell ott volt a múzeum nyitásánál 2019-ben. Oktatási háttérrel rendelkezik a földrajz, turizmus, rendezvényszervezés és a közigazgatás területén. Szakmai tapasztalatot szerzett a kulturális örökségi szektor, múzeumtervezés, rendezvényszervezés és turisztikai fejlesztéseknél. A Hólar Egyetem oktatója a Turizmus Tanszéken, ahol turizmust és rendezvényszervezést tanít. Egy saját zenei fesztivált alapított és működtet.

Előadás: 1238 Az izlandi csata

Oksana Avramenko fotója

Oksana Avramenko

Center for Urban History, Lviv

Oksana Avramenko az ukrajnai Lvivben működő Várostörténeti Központ (Center for Urban History) által foglalkoztatott szabadúszó, történelmi, jogi és grafikusi háttérrel. 2020-ban digitális archivátor asszisztensként dolgozott a Városi Média Archívum (Urban Media Archive) projekten, mely vizuális, audiovizuális és audio forrásokat digitalizált a Közép-Kelet Európai városi életről a 19-21. századokból, ahol ő készítette a grafikai anyagokat a közoktatási és egyetemi projektekhez. Az Oroszország teljeskörű ukrajnai inváziója alatt a háború Telegram archívumán dolgozik.

Előadás: A háború Telegram archívuma: források a háborús valóság feltárásához

Balogh Árpád fotója

Balogh Árpád

Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet

Balogh Árpád Földmérő- és térinformatikai mérnök és régész, a Nemzeti Régészeti Intézet innovációs osztályának munkatársa és a BME Fotogrammetria és Térinformatika Tanszék doktorandusza. Speciális szakterülete a régészetet támogató GIS rendszerek tervezése és építése.

Előadás: Kutatható és látványos: régészeti adatbázisok újragondolt tartalma és felhasználási spektruma

Magnus Bognerud fotója

Magnus Bognerud

Norvég Nemzeti Múzeum, Oslo

Magnus Bognerud dokumentációs szakértő és tanácsadói pozícióban van a Digitális Gyűjteménykezelési főosztályon a Norvég Nemzeti Múzeumnál. Az oslói egyetemen szerzett Művészettörténet BA és Muzeológia MA szakokon. Szakterületei a dokumentációs szabványok, az adatmodellezés és a gyűjteménykezelési rendszerek menedzselése.

Előadás: Korai alkalmazó – lassú követő: esettanulmány a gépi tanulási technológia alkalmazásáról múzeumi gyűjtemények esetében

Maarten Brinkerink fotója

Maarten Brinkerink

Instituut voor Beeld & Geluid, Hilversum

Maarten Brinkerink (1983) a digitális kultúra és információfeldolgozás szakértője. Tapasztalt pojektmenedzser, kutató és tanácsadó, aki több, mint 15 éve dolgozik a kulturális örökségi szektorban. A múzeum felújításánál ő töltötte be a rendszermérnöki (system architect) pozíciót.

Előadás: Egy reszponzív média múzeum kialakítása

Dr. Bokor Tamás fotója

Dr. Bokor Tamás

Budapesti Corvinus Egyetem, Budapest

Kommunikáció- és médiakutató, tréner, a Budapesti Corvinus Egyetem Marketing- és Kommunikációtudományi Intézetének docense. A médiatudatosság és médiaértés témakörében végzett kutatásai főleg az ember-számítógép interakciókra koncentrálnak. Az utóbbi években a mesterséges intelligencián alapuló technológiák kezeléséhez szükséges digitális kompetenciák változásait kutatta.

Előadás: Bízz bennem, mérnök gyártott! – Az MI technológiákba vetett bizalom Magyarországon

Veronica Cosmopolis fotója

Veronica Cosmopolis

Culture Hint, London

Veronica egy kulturális menedzser és múzeumi szakember, aki elkötelezett a világszintű kulturális hozzáférhetőség megteremtése iránt. Karrierjét korábban jelentős projektek és innovatív megoldások megteremtése jellemezte Latin-Amerikában, Észak-Amerikában és Európában, most pedig üzletfejlesztési szakértő a Culture Hint nevű cégnél, ahol a művészetek, kultúra, technológia és az új piaci területek metszéspontjait keresi.

Előadás: MI mintázatok a kulturális látogatásokban: a motivációk megismerése és az akadályok elhárítása

Csippán Tamás fotója

Csippán Tamás

Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

Csippán Tamás a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központjának munkatársa. Szakterülete a gyűjteményi adatbázisok tervezése és fejlesztése. 2022 óta a Magyar Menyasszony projekt csapatának tagja.

Előadás: Közösségépítés és közösségi gyűjtés a Magyar Menyasszony projektben

Freyja Rut Emilsdóttir fotója

Freyja Rut Emilsdóttir

1238 The battle of Iceland, Sauðárkrókur

Freya Rut az 1238 The Battle for Iceland (1238 Az izlandi csata) ügyvezetőjeként dolgozik a múzeum 2019-es nyitása óta. Korábban oktatással, kulturális menedzsmenttel, innovációval, vállalkozásokkal és marketinggel foglalkozott.

Előadás: 1238 Az izlandi csata

Robert Erdmann fotója

Robert Erdmann

Amszterdami Egyetem és Rijksmuseum, Amszterdam

Robert G. Erdmann a Fizika és a Kulturális Örökség Konzerválásának és Restaurálásának Professzora az Arizonai Egyetemen és a Rijksmuseum vezető tudósa. Munkássága három fő területet érint: az első, hogy új képakotási technikákat dolgoz ki a kulturális örökségi tárgyakhoz; a második, hogy azon dolgozik, hogy új információkhoz jusson a képalkotástudomány, az anyagtudomány és a mesterséges intelligencia segítségével masszív multimodális képalkotással kinyert kulturális örökségi adatkészletekből; a harmadik terület pedig, hogy web alapú interaktív vizualizációkat dolgoz ki annak érdekében, hogy az új információkat a művészettörténészek, restaurátorok, kutatók és az érdeklődő közönség elé tárja.

Előadás: Régi és új találkozása: a kulturális örökségi területen mindenhol jelenlévő MI víziója

Bernd Fesel fotója

Bernd Fesel

Európai Innovációs és Technológiai Intézet – Kultúra és Kreativitás, Köln

Több, mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik a kulturális és kreatív szektorban, és átmenetileg az Európai Innovációs és Technológiai intézet – Kultúra és Kreativitás részlegének ügyvezető igazgatója. Korábban Bern vállalkozó volt a kulturális és kreatív szektorban, többek között az Európai Kreatív Üzleti Hálózat (European Creative Business Network) igazgatója volt, a Ruhr-Vidék Európa Kulturális Fővárosa aligazgatója volt, valamint vezető tanácsadóként dolgozott a RUHR.2010 utódintézményénél 2018-ig: a Kreatív Gazdaság Európai Központjánál Dortmundban. Szerepe volt más EUrópai Uniós kezdeményezésekben is, mint a JRC-Creative City Monitor, a Voices for Culture és az ENCATC.

Előadás: EIT Kultúra és Kreativitás: A kulturális és kreatív szektorok jövőjének alakítása a digitális korban

Gonzalo Giordano fotója

Gonzalo Giordano

INTERPOL Works of Art Unit, Lyon

Az Argentin Szövetségi Rendőrség kirendeltje az INTERPOL Főtitkárságához (székhelyéhez) Lyonban, Franciaországban, ahol a Bűnözői Hálózatok Aligazgatóságán dolgozott, a Szervezett Bűnözés és Új Bűnözésfajták Igazgatóságán (Criminal Networks Subdirectorate of the Organized Crime and Emerging Crime Directorate). Jelenleg a Műalkotások Egységnél (Works of Art Unit) dolgozik, ahol a kulturális tárgyak illegális kereskedelme elleni harcra fókuszálnak a tagországok és más szervezetek közötti kooperáció, kommunikáció és koordináció révén.

Előadás: Az INTERPOL eszközei a kulturális tárgyak illegális kereskedelme elleni harcban

Goda Gyula fotója

Goda Gyula

Creado Kft., Budapest

Pszichológus, szervezetfejlesztő, vezetési tanácsadó. Régenvolt műszaki, pszichológia és teológia képződések és végzettségek, és azokra való ráképződések és tudományos munkák e hármasság (objektum-szubjektum-abszolútum) tudományos igényű integrálását szolgálták szakmai életemben. Jelenleg egyetemi oktatóként, szervezetfejlesztési és vezetési tanácsadóként, ill. pszichológusként dolgozom Magyarországon és külföldön, a for profit és a non profit szférában egyaránt.

Előadás: A művészet hatalma és a hatalom művészete / szervezetfejlesztési megfontolások a múzeumok működésében és működtetésében

Farkasné dr. Gönczi Rita fotója

Farkasné dr. Gönczi Rita

Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet, Budapest

Gyógypedagógusként keresi a lehetőséget a tapasztalati szakértőkkel történő közös munkára, hogy az élet több területe mindannyiunk számára hozzáférhetőbb legyen.

Előadás: Nyitott terek – Inklúzió a múzeumban

Selma Green fotója

Selma Green

Tampere Művészeti Múzeum és Múmin Múzeum

Selma Green egy Északi Államokbeli múzeumi szakember és vezető. A művészeti múzeumok és kulturális intézmények területén 25 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik, tevékenységének középpontjában a múzeumi szervezetek és muzeális munkafolyamatok kiépítése, valamint a fogyasztói igények kiszolgálásán alapuló múzeumi szolgáltatások fejlesztése áll. Különösen érdeklődik a digitális múzeumi fejlesztések iránt, foglalkoztatják őt az északi – különösen a számi – művészek és műalkotások és a közösségeket bevonó, művészettörténeti és kortárs művészeti projektek. Selma Green a Tampere Művészeti Múzeum és Múmin Múzeum igazgatója Finnországban. A korábbi szakmai tapasztalatát a Konstmuseet i Norr - Norrbotten County Art Museum start-upban szerezte Svédország legészakibb részén, és a Finnország nyugati partján található Vasa Városi Múzeumokban. Tehetséges gyapjúzokni-kötő és a Kiruna IF jéghoki-csapat elkötelezett szurkolója, valamint számos bizalmi pozíciót tölt be a vizuális művészeti és múzeumi területen.

Előadás: Lépésről lépésre a digitális forradalom felé: egy praktikus megközelítés a digitális múzeumi szolgáltatások kiépítéséhez

Gai Gutherz fotója

Gai Gutherz

The Babylonian Engine, Tel-Aviv

Gai jelenleg vállalkozást vezet, és korábban a Google-nél dolgozott mérnökként. A Tel Aviv Egyetemről mesterfokozatú diplomát szerzett Természetes nyelvek feldolgozása szakon, ahol az automatikus akkád fordítással foglalkozó kutatást vezette a Babylonian Engine projekt részeként.

Előadás: Automatikus fordítás akkád nyelvről természetes nyelvek feldolgozásával (NLP)

Gyurics Balázs fotója

Gyurics Balázs

Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet, Budapest

Gyurics Balázs hazai és nemzetközi film és termék vizualizációs iparban dolgozik mint 3D generalist. Az elmúlt években szorosan együttműködött régészeti intézményekkel és cégekkel a régészeti feltárások során kinyert vizuális adatok teljes spektrumának hasznosításán.

Előadás: Kutatható és látványos: régészeti adatbázisok újragondolt tartalma és felhasználási spektruma

Horn Márton fotója

Horn Márton

Magyar Zene Háza, Budapest

A Magyar Zene Háza intézményigazgatója. A japán Sou Fujimoto építész által tervezett, új, díjnyertes intézmény elsődleges feladata a zenei ismeretterjesztés. Márton szociológiai és várostervezési háttérrel rendelkezik, jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen művészetelméletből doktorál, korábban a Liget Budapest Projekt kreatív, marketing és programigazgatójaként dolgozott. A Liget Projekt Magyarország új kulturális és parkfejlesztése, több új intézmény létrehozására és megújítására jött létre 2014-ben. Márton több mint 20 éve kulturális szakértőként, korábban a Trafó Kortárs Művészetek Háza kommunikációs igazgatójaként, majd a budapesti Akvárium Klub ügyvezető igazgatójaként, kulturális intézményfejlesztési illetve programmenedzsment területen dolgozik.

Előadás: Egy új intézmény születése – a Magyar Zene Házáról röviden

Juhász Gergő fotója

Juhász Gergő

Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet, Budapest

Juhász Gergő régész közel tíz éve foglalkozik a régészet digitalizációjával, kiemelten a beruházás vezérelt terepi régészeti munkafolyamatok felgyorsításával. 2023 óta a Nemzeti Régészeti Intézet Kísérleti Régészeti és Innovációs Osztályának vezetője.

Előadás: Kutatható és látványos: régészeti adatbázisok újragondolt tartalma és felhasználási spektruma

Elke Kellner fotója

Mag. Elke Kellner

ICOM Austria

Elke Kellner Művészettörténet MA-t szerzett, és régészetet tanult a Bécsi Egyetemen, Ausztriában, valamint a Yale Egyetemen, az Egyesült Államokban. 2014 óta az ICOM Ausztria (International Council of Museums nemzeti bizottsága) igazgatója. Ő kezdeményezte az "ICOM Palmyra Talks" sorozatot a fosztogatás és kulturális javak illegális kereskedelme elleni küzdelem támogatására, és szakértője az OSCE / EBESZ-nek (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) ezen a területen, valamint az EBESZ Örökség-bűnügyi munkacsoportjának tagja. Kellner előadóként vesz részt különböző rendőrségi képzőműhelyeken az EBESZ, a Smithonian Múzeum és az Amerikai Államok Külügyminisztériuma számára. 2016-ban tanított a "Kulturális Örökség" mesterszakon a Kremsi Duna Egyetemen, Ausztriában. 2014 óta a Blue Shield Austria igazgatótanácsának tagja, 2019 óta az ICOM Europe igazgatótanácsának tagja is. Kellner pályafutását az MAK - Osztrák Ipari Művészeti / Kortárs Művészeti Múzeum igazgatói asszisztensként kezdte Bécsben, majd kurátori projektekkel folytatta a bécsi Art Week és a TBA 21 - Thyssen-Bornemisza Art Contemporary számára. 2006-tól 2013-ig Kellner a Radio Ö1-nél dolgozott az ORF - Osztrák Rádió és Televízió Vállalatnál, 2011-től az eseményekért felelős osztályvezetőként és ugyanakkor újságíróként a Radio Ö1 Tudományos Osztályán. 2013-ban Kellner producerként dolgozott az ORF III-nál (ORF - Osztrák Rádió és Televízió Vállalat / Művészeti és Tudományos Televízióprogram).

Előadás: "Digitális kulturális örökségi stratégia" - digitalizáció Ausztriában

Corine Lindenbergh fotója

Corine Lindenbergh

Instituut voor Beeld & Geluid, Hilversum

Corine Lindenbergh (1971) projektigazgató, aki már több projektet tudhat a háta mögött a kulturális örökségi szektorban. Francia irodalmat és művészettörténetert tanult, majd több kiállításban, galéria- és múzeumi bemutató szervezésében működött közre. 2015 és 2023 között, az elejétől a végéig vezette a média múzeum felújítását.

Előadás: Egy reszponzív média múzeum kialakítása

Marko Mele fotója

Marko Mele

Universalmuseum Joanneum, Graz

2009-ben doktori fokozatot szerzett a Ljubjanai Egyetemen. Doktori tanulmányai során DAAD ösztöndíjasként kutatott a Freie Universität Berlin / Berlini Szabadegyetem Őskori Régészeti Intézetében. 2010 óta az őskori és ókori gyűjtemények főkurátorként dolgozik az Universalmuseum Joanneumban, ahol 2023-ban tudományos igazgatóvá nevezték ki. Az elmúlt évtizedben számos Európai Uniós projektett vezetett, többek között az InterArch-Steiermark, az Iron-Age-Danube és a Danube's Archaeological eLandscapes projekteket.

Előadás: Quo vadis digitalizáció a múzeumokban? - a Joanneum nézőpontja

Misetics Mátyás fotója

Misetics Mátyás

Mitte Communications

Misetics Mátyás márka- és designstratéga, a Mitte Communications társalapítója és kreatív igazgatója. Kedvelt szakterületei a márkaépítés a kulturális szektorban és a service design.

Előadás: Service Design: A látogatói útvonal a múzeumi és a digitális térben

Dr. Orbán Zsombor fotója

Dr. Orbán Zsombor

Provaris Varga & Partners, Budapest

Dr. Orbán Zsombor a PROVARIS Varga & Partners szellemi alkotásokra, adatvédelemre és technológiai ügyekre specializált ügyvédje, 15 éve foglalkozik ezzel a területtel, korábban a Deloitte Legal, illetve Andrékó Ferenczi Kinstellar technológiai praxisát vezette, illetve a Société des Produits Nestlé S.A. védjegy jogásza volt.

Előadás: Védi-e a szerzői jog a mesterséges intelligencia által létrehozott műtárgyakat?

Philippos Orfanoudakis fotója

Philippos Orfanoudakis

SHIFT: A kulturális örökség metamorfózisa kiterjesztett hipermédiás eszközökké

Philippos Orfanoudakis M.Eng diplomával rendelkezik Villanymérnöki és Mérnökinformatikus területen, valamint MSc fokozattal Adattudomány és Gépi Tanulás szakon. Szakterülete a fizikai alapú Deep Learning keretrendszerek készítése elsősorban képek és videók terén, valamint kísérleti szimulációs környezetek optimalizálása orvosi alkalmazásokhoz.

Előadás: Két dimenziós objektumok háromdimenziós modellezése érmegyűjteményekben és az eltorzult részletek kinyerésére szolgáló úttörő csatorna

Gro Benedikte Pedersen fotója

Gro Benedikte Pedersen

Norvég Nemzeti Múzeum, Oslo

Gro Benedikte Pedersen dokumentációs szakértő és a Digitális Gyűjteménykezelési főosztályon dolgozik koordinátori pozícióban a Norvég Nemzeti Múzeumban. Candidatus philologiae fokozatot szerzett művészettörténetből az oslói egyetemen. Szakterületei a dokumentációs szabványok, a leltározás és a tudásszervezés.

Előadás: Korai alkalmazó – lassú követő: esettanulmány a gépi tanulási technológia alkalmazásáról múzeumi gyűjtemények esetében

Dr. Simonovics Ildikó fotója

Dr. Simonovics Ildikó

Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

Dr. Simonovics Ildikó divattörténész muzeológus, Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Menyasszony projekt ötletgazdája és kurátora. Fő kutatási területe a 1945 utáni magyar és a 20. századi európai divat. Két nagy szabású közösségépítő és online​ gyűjtő kampány - a Street Fashion Budapest és a Magyar Menyasszony - illetve az azokra felhúzott kiállítások, továbbá a nagy sikerű, Rotschild Kláráról szóló tárlat kurátora, illetve a divat magyar nagyasszonyáról szóló életrajzi könyv írója.

Előadás: Közösségépítés és közösségi gyűjtés a Magyar Menyasszony projektben

Steigervald Krisztián fotója

Steigervald Krisztián

SteiGen Consultancy Kft., Budapest

Steigervald Krisztián közgazdász végzettségű, generáció-kutató. 25 éve foglalkozik (generáció)kutatással. Két sikeres könyv szerzője: a 2020-ban megjelent első könyvének jelenleg a hatodik, 2023-as második könyvének a második kiadása készül épp a nyomdákban.

Előadás: Generációk harca a figyelemért

Dr. Veszelszki Ágnes fotója

Dr. Veszelszki Ágnes

Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapest

Nyelvész, közgazdász, kommunikációkutató. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Digitális Média és Kommunikáció Tanszékén tanszékvezető egyetemi docens. Az NMHH Médiatudományi Intézetében kutatásvezető-helyettes. Kutatási területei: az audiovizuális manipuláció formái, a deepfake; a mesterséges intelligencia kommunikációs hatásai; tudománykommunikáció. Néhány hete jelent meg társszerkesztőként a Deepfake: a valótlan valóság című könyve. Társadalmi felelősségvállalási projektje a 100 ezernél is több olvasóval rendelkező Protokollkommunikáció Instagram-oldal kezelése. E-mail: veszelszki.agnes@uni-nke.hu.

Előadás: Tudománykommunikáció, múzeumi kommunikáció és AI

Cameron Walter fotója

Cameron Walter

EBESZ Kulturális Örökség Bűnügyi Munkacsoportja

Cameron Walter 2020 óta szolgál az EBESZ Programmenedzsereként a Kulturális Vagyon Kereskedelem Ellenőrzéséért és a Kulturális Örökség-bűnügyi Munkacsoport vezetőjeként. Mint az EBESZ Munkacsoport tagja 2017 óta, küldetéseken vett részt különböző országokban, és kulcsfontosságú szerepet játszott az operációk, hírszerzés és kapacitásépítés koordinálásában több mint 40 EBESZ résztvevő állammal. A Kulturális Örökség-bűnügyi Munkacsoport, amely világszerte egyedülálló csapat, számos szakember összehozásával működik gyors reagáló csapatként, és szimulációs alapú forgatókönyv-tréninget nyújt kulturális örökség-bűnügyi vizsgálatokhoz. Cameron karrierje 2005-ben kezdődött a Kanada kormányával, és jelentős szerepeket töltött be a Kanada Határőrszolgálatnál és a Kanadai Örökségminisztériumnál, ahol a nemzetközi kapcsolatokra, az ellátási láncbiztonságra, a terrorizmus elleni küzdelemre, a vámhírszerzésre és a kulturális vagyon kereskedelem elleni küzdelemre összpontosított.

Előadás: Az EBESZ Kulturális Örökség Bűnügyi Munkacsoportja – Együttműködés a Rendőrség és Múzeumok Között a Globális Kulturális Örökség Kereskedelem Ellen